200 gram mąki ryżowej miękkie tofu 125 gram Do przygotowania sosu potrzebujecie: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru 3 łyżki mirinu mąka kukurydziana jak zrobić ? dango Mąkę trzeba wsypać do miski (125 gram), to samo robimy z tofu.Mieszamy ze sobą oba składniki, ,dość dokładnie,gdy stwierdzimy,że masa jest za gęsta możemy dolać trochę zimnej wody.Mniej więcej 2-3 łyżki.Z ciasta ma powstać jednolita masa.Wtedy wyciągamy je z miski i ugniatamy już na desce.Robimy z niego w miarę zgrabny wałek i dzielimy go na 3 równe części.Te części znowu dzielimy na trzy kulki, z tych kulek trzeba toczyć kulki,gdy z ciasta wytoczymy kuleczki.Przed zjedzeniem ich wrzucamy je do garnuszka z gotującą się wodą.Gaz pod garnkiem nie może być za duży,ma się spokojnie gotować.Gdy dango wypłyną na powierzchnie,oznacza to,że są już gotowe.Wyjmujemy wtedy dango z garnka i wlewamy je do bardzo zimniej wody.Ma tam pobyć kilka chwil,następnie nasze dango wyciągamy i osuszamy.Łamiemy jedną kulkę i spra
Komentarze
Prześlij komentarz