~~~~ Przepis na pyszne Dango ! ~~~~~[ przepis nie mój ]

200 gram mąki ryżowej
miękkie tofu 125 gram

Do przygotowania sosu potrzebujecie:
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki cukru
3 łyżki mirinu
mąka kukurydziana
jak zrobić ?
dango
Mąkę trzeba wsypać do miski (125 gram), to samo robimy z tofu.Mieszamy ze sobą oba składniki, ,dość dokładnie,gdy stwierdzimy,że masa jest za gęsta możemy dolać trochę zimnej wody.Mniej więcej 2-3 łyżki.Z ciasta ma powstać jednolita masa.Wtedy wyciągamy je z miski i ugniatamy już na desce.Robimy z niego w miarę zgrabny wałek i dzielimy go na 3 równe części.Te części znowu dzielimy na trzy kulki, z tych kulek trzeba toczyć kulki,gdy z ciasta wytoczymy kuleczki.Przed zjedzeniem ich wrzucamy je do garnuszka z gotującą się wodą.Gaz pod garnkiem nie może być za duży,ma się spokojnie gotować.Gdy dango wypłyną na powierzchnie,oznacza to,że są już gotowe.Wyjmujemy wtedy dango z garnka i wlewamy je do bardzo zimniej wody.Ma tam pobyć kilka chwil,następnie nasze dango wyciągamy i osuszamy.Łamiemy jedną kulkę i sprawdzamy jej gęstość. Gdy jest jekko gumowata dango są dobre.
Jak zrobić sos?
Jest to słodka polewa na bazie sosu sojowego , sosu mirin oraz cukru.Jak już wcześniej napisałam
wszystkiego musimy dać po trzy łyżki. Wszystkie te składniki wrzucamy (wlewamy) do garnuszka i mieszamy.Teraz trzeba go podgrzać.Gdy będzie za rzadki dodajemy łyżkę mąki kukurydzianej,aby go zagęścić Gdy sos będzie już dobry w smaku (od czasu do czasu trzeba go próbować) lejemy nim dango i gotowe.Możemy też nadziać po 2-3 kuleczki na patyk do shashlików i gotowe.Miłego jedzenia!

 Aby uzyskać kolorowe dango dodajemy różne barwniki !



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kształty oczu i odpowiedni do nich makijaż

Aplikacje, w których spotkasz ludzi z całego świata